Set Amsterdam

51ZEph2aDVL

Voor Set Amsterdam portretteerde Dana Lixenberg de stad Amsterdam in een serie stadsgezichten, landschappen en interieurs. In de foto’s legt zij de stad vast als een filmset, als een decor dat is getekend door de mensen die er hun leven doorbrengen en hebben doorgebracht. Kenmerkend voor de foto’s is de afwezigheid van mensen, wat de concentratie vergroot op de ruimte en op details die de sfeer van een ruimte bepalen. In Set Amsterdam zijn het louter de sporen van menselijke activiteit die een indicatie vormen van aanwezigheid, van iemands persoonlijkheid en levenswijze.

Directe aanleiding voor Lixenberg om deze serie te maken, waren de portretfoto’s van de acteurs die zij maakte voor de achtdelige televisieserie A’dam ‐ E.v.a. (Amsterdam en vele anderen). Deze serie, geschreven door Robert Alberdingk Thijm en geregiseerd door Norbert ter Hall, wordt vanaf 6 maart 2011 uitgezonden door de VPRO en draait om het wel en wee van verschillende personages in de stad Amsterdam. Het scenario van de serie leidde Lixenberg naar locaties die tot dan buiten haar blikveld vielen zoals een schuilkelder, een Ghanese kerk, begraafplaatsen, het mortuarium van het OLVG, de Dienst Vuilverbranding en vele interieurs van kantoren en woningen. Vaak bezocht Lixenberg plaatsen die te maken hebben met vergankelijkheid en die zijn getekend door de gebruikers en bewoners. Ook nam zij foto’s van plaatsen waar het normaliter zeer levendig is en die ondanks de afwezigheid van mensen, door sfeer en details getuigen van de wijze waarop er geleefd wordt.

De serie Set Amsterdam neemt een bijzondere plaats in binnen het oeuvre van Dana Lixenberg. In het merendeel van haar werk richt Lixenberg zich duidelijk en op een zeer herkenbare manier op personen met een specifieke geschiedenis of een bepaalde sociale positie. Directe verwijzingen naar de leefomstandigheden van de geportretteerde vermeed Lixenberg zoveel mogelijk. Juist daardoor komen bepaalde aspecten van de mensen die zij vastlegt op een krachtige manier naar voren. In deze nieuwe serie hanteert ze een vergelijkbare manier van werken, maar zijn de mensen voor het eerst fysiek afwezig. Bovendien is het voor het eerst dat Lixenberg een fotoserie maakt over de stad waar ze is geboren, getogen en ook weer uit is weggegaan. Voor Set Amsterdam kon ze een vertrouwde stad met nieuwe ogen bekijken.

Dana Lixenberg behoort tot een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van wie ook internationaal met regelmaat werk wordt gepubliceerd in uiteenlopende magazines. Daarnaast heeft Lixenberg tentoonstellingen gehad in belangrijke musea in binnen- en buitenland.

Set Amsterdam